Περιοχή

Τοποθεσία – Ιστορία – Ζωή:

Στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Μεσσηνίας και σε απόσταση 61 χλμ  από την πόλη της Καλαμάτας βρίσκεται η Μεθώνη. Η Μεθώνη είναι μία όμορφη παραλιακή κωμόπολη με μοναδικά αξιοθέατα. Τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύει πλήθος επισκεπτών, καθώς ενδείκνυται για ήσυχες οικογενειακές διακοπές.

Σύμφωνα με τον Παυσανία το πρώτο όνομα της πόλης ήταν Πήδασος. Ο Όμηρος την αναφέρει σαν μία από τις επτά πόλεις που είχε τάξει ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.

Η Μεθώνη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Μεθώνη, και αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές κωμοπόλεις της Πελοποννήσου που υπήρξε ονομαστή για το στρατηγικής και εμπορικής σημασίας λιμάνι της.

Εδώ βρίσκεται και το επιβλητικό Ενετικό κάστρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, ονομαστό για την οχυρωματική του θέση στα χρόνια του Μεσαίωνα και της Τουρκοκρατίας. Για το λόγο αυτό, πολλοί λαοί προσπάθησαν να το κατακτήσουν μέσα στους αιώνες, όπως Φράγκοι, Ενετοί και Οθωμανοί.

Η Μεθώνη αποτελεί μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας. Η αρμονική συνύπαρξη του παλαιού στοιχείου με το σύγχρονο δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην περιοχή. Οι φυσικές ομορφιές, τα ιστορικά μνημεία και οι υπέροχες παραλίες, σε συνδυασμό με την άρτια τουριστική υποδομή έχουν αναδείξει τη Μεθώνη σε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της νότιας Πελοποννήσου.

Απέναντι από τη Μεθώνη βρίσκεται το θαυμάσιο σύμπλεγμα των Οινουσσών, που αποτελείται από τα γραφικά νησάκια Σαπιέντζα, Σχίζα και Αγία Μαρίνα. Τα νησάκια αυτά διακρίνονται για το σπάνιο φυσικό περιβάλλον και την εξωτική ομορφιά τους. Μέσα στην πλούσια βλάστηση φιλοξενούνται άγρια είδη πουλιών και ζώων. Αξίζει να τα επισκεφθείτε και να απολαύσετε τη μοναδικότητα του τοπίου.

Στη Μεθώνη υπάρχουν πολλές όμορφες παραλίες, άλλες με βότσαλο, άλλες με ψιλή άμμο, άλλες πολυσύχναστες, και άλλες απομονωμένες και ήσυχες. Εδώ ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά του Ιονίου Πελάγους, να απολαύσει τον ήλιο, καθώς και να επιδοθεί σε θαλάσσια σπορ, ζώντας στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης.

Η Μεθώνη με την αστείρευτη φυσική ομορφιά, τα ιστορικά αξιοθέατα, τη γραφικότητα του τοπίου, τις υπέροχες παραλίες, την άρτια τουριστική υποδομή και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων υπόσχεται να σας χαρίσει αξέχαστες διακοπές.

Η τουριστική υποδομή της Μεθώνης έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Εδώ θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία από την πλούσια παραδοσιακή κουζίνα και πολλά αγνά ντόπια προϊόντα,  πολλά εστιατόρια και ταβέρνες, όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γευτεί εκτός των άλλων τις ξεχωριστές γεύσεις της παραδοσιακής μεσσηνιακής κουζίνας.

Δοκιμάστε ακόμη θαυμάσιες δίπλες, λαλάγγια και λαδοκούλουρα. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε τις περίφημες ελιές Καλαμών, μέλι, που είναι εξαιρετικής ποιότητας, παστέλια, ούζο, ξύδι μπαλσάμικο, τραχανά, χυλοπίτες, αρωματικά φυτά και βότανα.

Αξίζει να δείτε :

Το κάστρο της Μεθώνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, χτισμένο πάνω σε αρχαία τείχη. Το επιβλητικό αυτό κάστρο χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Ενετούς. Μέσα στο πέρασμα των αιώνων, το κατέκτησαν πολλοί λαοί όπως Φράγκοι, Ενετοί και Οθωμανοί, λόγω της θέσης του στους θαλάσσιους δρόμους μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Μια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική κατασκευή στο κάστρο της Μεθώνης είναι το Μπούρτζι, το οποίο αποτελεί ένα μικρό επιθαλάσσιο οχυρό. Άλλα οικοδομήματα που υπάρχουν στο χώρο του κάστρου είναι η Εκκλησία του Σωτήρος, η Στήλη του Μοροζίνι ,πυριτιδαποθήκες, ερείπια βυζαντινού ναού, ερείπια τούρκικου λουτρού και λείψανα κτιρίων.

Η νήσος Σαπιέντζα είναι το ομορφότερο νησί του συμπλέγματος των Οινουσσών. Το νησί αποτελεί σημαντικό βιότοπο και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000. Στο βορειότερο άκρο της Σαπιέντζας, στο ακρωτήριο Καρσί, βρίσκονται σημαντικά ευρήματα ναυαγίων. Εκεί οι λάτρεις των καταδύσεων θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες. Στη νήσο Σαπιέντζα λειτουργεί ελεγχόμενο κυνηγητικό καταφύγιο με κρι-κρι, μουφλόν, πέρδικες και φασιανούς. Το κυνήγι επιτρέπεται από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο.

Το Κοιμητήριο του Αγίου Ονουφρίου αποτελεί σπάνιο δείγμα παλαιοχριστιανικής εποχής. Οι κατακόμβες είναι λαξευμένες στον φυσικό βράχο, από τον οποίο χρησιμοποιήθηκε και δομικό υλικό για την κατασκευή του κάστρου. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο βυζαντινός ναός τους Αγίου Βασιλείου. Ο ναός είναι κτίσμα του 11ου αιώνα και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τα ερείπια του καθολικού ναού του Αγίου Λεού, τον καταποντισμένο οικισμό της μέσης εποχής του χαλκού στο όρμο της Μεθώνης, το Καποδιστριακό σχολείο, το τοξωτό λιθόκτιστο γεφύρι που έχει κηρυχθεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο και τα 2 ενετικά πηγάδια, ένα στην πλατεία Λιμαρίζι κι ένα στην πλατεία Συγγρού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο