Περιήγηση και δραστηριότητες στην περιοχή της Μεθώνης
Τι θα δείτε – Τι να επισκεφθείτε:
Ολόκληρος ο Δήμος αλλά και η περιοχή της Μεθώνης διαθέτει αμμώδεις παραλίες , συνολικής έκτασης μεγαλύτερης των 50 χιλιομέτρων. Η περιοχή της Μεθώνης παρέχει απεριόριστες δυνατότητες χαλάρωσης, πεζοπορίας, ποδηλατικών διαδρομών και περιβαλλοντικών δράσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά στον Ποδηλατικό Τουρισμό μιας και η περιοχή της Μεθώνης είναι ιδανική για ποδηλατικές διαδρομές.
Επίσης οι λάτρεις της γαστρονομίας μπορούν να απολαύσουν εκλεκτά τοπικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, ελιές, κρασί, σταφίδες, σύκα, καθώς και διάφορα παραδοσιακά εδέσματα. Το τρίπτυχο τοπικά προϊόντα διατροφής-παράδοση-ιστορία αποτελούν έναν αρμονικό συνδυασμό που έχει αφήσει ανεξίτηλο το ίχνος του στο πέρασμα του χρόνου .
Το κάστρο της Μεθώνης
Χτισμένο από τους Ενετούς στις αρχές του 13ου αιώνα σε βραχώδη χερσόνησο, το τεράστιο κάστρο, από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση του ακρωτηρίου της δυτικής ακτής. Οι τρείς πλευρές του βρέχονται από τη θάλασσα ενώ η βόρεια, που βλέπει στη ξηρά, είναι ισχυρά οχυρωμένη από μια ακρόπολη. Εδώ βρίσκεται ηεντυπωσιακή είσοδος, μια πέτρινη γέφυρα με 14 τόξα – που κατασκεύασαν οι Ενετοί στη θέση της παλαιότερης ξύλινης – προκειμένου να συνδέσουν το κάστρο με τη ξηρά. Η επιβλητική πύλη του κάστρου διακοσμημένη με ανάγλυφα – ξεχωρίζει το εντοιχισμένο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, σύμβολο της Βενετίας – αποτελεί το εντυπωσιακότερο σημείο. Θυρεοί, οικόσημα, επιγραφές, ερείπια κατοικιών Βενετών αρχόντων, λείψανα δυο οθωμανικών λουτρών, οι προμαχώνες Loredan και Bembo, τμήματα της βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, το εκκλησάκι της Αγίας Σωτήρας (κτίστηκε το 1830 από το Γαλλικό Απελευθερωτικό Σώμα και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα), η στήλη Μοροζίνι είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα του κάστρου.
Από την αναστυλωμένη Πύλη της Θάλασσας ξεκινά ένας πλακόστρωτος δρόμος που οδηγεί στο οχυρωμένο νησάκι Μπούρτζι, στη νότια άκρη του κάστρου. Το οκταγωνικό διώροφο κτίσμα χτίστηκε από τους Ενετούς το 1500, ως προπύργιο για την προστασία του λιμανιού. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε ως φυλακή και τόπος εκτελέσεων.
Μάλιστα, οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι όταν λυσσομανάει ο άνεμος στα αυτιά των κατοίκων φτάνουν οι κραυγές των φυλακισμένων.
Η ομορφότερη στιγμή για να απολαύσετε την εκπληκτική όψη του κάστρου είναι κατά τη διάρκεια του δειλινού, όταν ο ήλιος χάνεται στον θαλασσινό ορίζοντα του Ιονίου πελάγους και τα φώτα του κάστρου ανάβουν, φωτίζοντας γλυκά τα ογκώδη τείχη.
Extra tips:
- Μια βόλτα στη γραφική πόλη της Μεθώνηςμε τα όμορφα αρχοντικά που διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής.
- Μια επίσκεψη στις λαξευμένες μέσα στο βράχο Κατακόμβες του Αγίου Ονουφρίου (2 χλμ. βόρεια της Μεθώνης) και στο καθολικό μοναστήρι του Αγίου Λέοντος.
- Μια βουτιά στην όμορφη παραλία δίπλα στο κάστρο αλλά και στο Μαυροβούνι, τον Ανεμόμυλο, τη Λούτσα, τα Ακριτικά.
- Μια εξόρμηση στις μεσσηνιακές Οινούσσες. Το καταπράσινο νησάκι Σαπιέντζα με την πλούσια πανίδα και τον εντυπωσιακό φάρο, τη Σχίζα με το θαυμάσιο σπήλαιο, την Αγία Μαριανή με το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.
- Υποβρύχια πάρκα : Στην περιοχή του δήμου υπάρχουν τρία υποβρύχια πάρκα. Το πρώτο, που είναι έτοιμο προς επίσκεψη, είναι το υποβρύχιο πάρκο του δεξαμενόπλοιου “IreneSerenade”, το οποίο είναι βυθισμένο στον κόλπο του Ναυαρίνου.Τα άλλα δυο υποβρύχια πάρκα είναι προς δημιουργία και αφορούν τα δύο αρχαία ρωμαϊκά ναυάγια στη Μεθώνη (κοντά στην νήσο Σαπιέντζα), τα οποία είχαν σαν φορτίο κίονες και σαρκοφάγους
Σαπιέντζα, Σχίζα και Ακρωτήριο Ακρίτας
Τα νησιά Σαπιέντζα και Σχίζα, καθώς και το Ακρωτήριο Ακρίτας, που βρίσκονται στα νότια του δήμου, έχουν επίσης μεγάλη ζωολογική σημασία, γεγονός που υποδηλώνεται με την παρουσία 29 σημαντικών ειδών σπονδυλωτών, εκτός από τα πουλιά. Σημαντικότερα είδη θεωρούνται:
- η μεσογειακή φώκια Μονάχους μονάχους (Monachusmonachus)
- η θαλασσοχελώνα Καρέτα καρέτα (Carettacaretta)
Το νησάκι της Σαπιέντζα με τον πέτρινο φάρο και το κουμαρόδασος αλλά και τα αγριοκάτσικα (κρι -κρι), τις πέρδικες, τους φασιανούς και τα πρόβατα μουφλόν . Στο νησί θα συναντήσει κανείς επίσης και τον επιβλητικό φάρο που κάποτε ήταν ο υψηλότερος της Μεσογείου, αγγίζοντας τα 18 μέτρα. Το σκηνικό θυμίζει αρκετά την ταινία Lighthouse, καθώς για αρκετές δεκαετίες ζούσαν εκεί 2 φαροφύλακες που συνήθως ήταν οι μοναδικοί κάτοικοι στο νησί. Το φως του έφτανε ως τα απέναντι χωριά και χρησίμευσε για να διαβάζουν και να ράβουν την περίοδο της κατοχής. Εδώ και χρόνια ο φάρος λειτουργεί με φωτοβολταϊκά. Αυτό που αποτελεί το κυριότερο χαρακτηριστικό της Σαπιέντζας είναι πως στα νερά της ανήκει και το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, το φρέαρ των Οινουσσών, όπου βρίσκεται το υποβρύχιο τηλεσκόπιο Νέστορας και αναζητά νέτρινα που ενδεχομένως να φέρουν πληροφορίες για το παρελθόν ή το μέλλον του πλανήτη . Στο νησάκι της Σαπιέντζα υπάρχει παραλία για κολύμπι .
Ιστορικές Αναφορές :
20 Απριλίου 1825: Επέτειος της ναυμαχίας της Μεθώνης
Στην Μεθώνη, στις 30 Απριλίου κάθε χρόνου, εορτάζεται η επέτειος της Ναυμαχίας της Μεθώνης, στις ακτές της οποίας, την ίδια ημερομηνία, το 1825, ελληνικά πλοία υπό τον μπουρλοτιέρη και ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη κατέστρεψαν με πυρπολικά μια φρεγάτα, τρεις κορβέτες, τρία πολεμικά και τρία φορτηγά του αιγυπτιακού στόλου. Στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στη ναυμαχία αυτή, του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 2018, στην πλατεία Παραλίας, πραγματοποιείται επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφανιών, καθώς και παραδοσιακοί τοπικοί χοροί από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρα στο Πνευματικό Κέντρο Μεθώνης, γίνεται ιστορική αναδρομή της ναυμαχίας.